O VÍNĚ

V bistrotece najdete vína převážně z malých rodinných vinařství.

 

Hlavní filosofií bistroteky je nabídnout široké spektrum kvalitních lahvových vín, které můžete ochutnat i po jednotlivých skleničkách. Vybraná vína pochází převážně od malých vinařů, pro které znamená výroba vína nejen základní zdroj obživy, ale především celoživotní seberealizaci. Vínu věnují mimořádnou pozornost, zkouší nové postupy a technologie a v malých sériích tak produkují vína, která se v běžné maloobchodní síti nedají pořídit. Nabídka vína v bistrotece se proto průběžně doplňuje a obměňuje, což dává možnost stále ochutnávat a zkoušet něco nového.

 

Vinný sklep U Kořénků

Od svěho vzniku spolupracuje bistroteka zejména s malým rodinným vinařstvím U Kořénků, které sídlí v obci Jaroslavice ve Znojemské vinařské podoblasti v nejjižnějším koutu Moravy.

Jedná se o rodinné vinařství, které vzniklo v roce 1998 se záměrem postavit malý rodinný sklípek s malou produkcí vína k vlastnímu využití. Okolo roku 2004 slavilo vinařství první úspěchy na degustačních výstavách v rámci regionu, což vedlo k nápadu podělit se o produkci s širším okruhem milovníků vína. 

Při výrobě vína se používají tradiční postupy a receptury. Vlastními slovy pana Kořénka - při výrobě dbá na šetrnost zpracování vypěstovaných hroznů a na následnou kvalitu vín, do kterých vkládá své srdce, cit a osobitý rukopis. Veškerá produkce vín pochází od vinohradníků z jižní Moravy, ze Znojemské a Mikulovské vinařské podoblasti.  

 

  

Vinařství Jiří Holešínský

S tímto vinařstvím spolupracuje bistroteka od začátku roku 2021. Opět se jedná o malé rodinné vinařství, které sídlí v obci Mutěnice ve Slovácké vinařské podoblasti.

Jiří Holešínský pochází z vinařské rodiny, své vinařství založil v roce 2014 po pětileté praxi u Doc. Michlovského, který patří mezi naše nejuznávanější odborníky v oboru vinařství, vinohradnictví a šlechtění révy vinné. Zde nasbírané zkušenosti nyní přenáší do výroby vlastních vín.

Vinařství hospodaří s 15 000 vinnými keři mnoha odrůd. Vína vyrábí výhradně z vlastních vinic, převážně pomocí moderních technologií. V nabídce tak najdete např. vína sur-lie, která zrají na kvasničních kalech, perlivá vína pet-nat, u kterých probíhá fermentace přímo v lahvi, ale také šumivá vína vyráběná charmatovou metodou, nebo oranžová vína. Ke zrání vín jsou často používány sudy barrique. 

 

  

 

Vedle moravských vín najdete v bistrotece také zastoupení zahraničních vín z malých vinařství. Většinu zahraniční nabídky vín tvoří italská vína, která jsou vyrobena zcela v souladu s přírodou, kdy veškeré práce probíhají ručně, nepoužívá se žádná chemie a vína nejsou dodatečně sířena. Tento postup výroby je označován jako tzv. biodynamické vinařství. Hlavní výhodou tohoto výrobního postupu je zcela autentická odrůdová chuť výsledných vín.